anno karahvi lasit 1934

By | 24 lokakuun, 2023

Anno Karahvi lasit – ajaton klassikko vuodelta 1934

Vuonna 1934 suomalaisen muotoilun ikoninen tuote näki päivänvalon. Kyseessä oli Anno Karahvin suunnittelema lasisarja, jota kutsuttiin yleisesti Anno Karahvi laseiksi. Näiden lasien elegantti muotoilu ja ajaton kauneus nostivat ne nopeasti suomalaisten kodinomistajien suosikeiksi.

Anno Karahvi lasit olivat osa suomalaista lasituotantoa, joka oli tuohon aikaan voimissaan. Suomessa oli kehitetty tekniikoita, jotka mahdollistivat massatuotannon ja lasin muotoilun entistä helpommin. Karahvin suunnittelema lasisarja olisi ollutkin mahdoton toteuttaa ilman näitä edistyksellisiä valmistusmenetelmiä.

Lasit valmistettiin puhdistetusta ja tummennetusta lasista, mikä antoi niille niiden tunnistettavan ulkonäön. Beatystemppelöinnin ansiosta lasit saivat myös tyylikkään kuvioinnin. Karahvin suunnittelema muotoilu oli ajaton ja miellytti monia silmää. Lasien jalkaosassa oli pieniä luotaukkoja, jotka toimivat sekä kauniina yksityiskohtina että antoivat lasille lisävakautta.

Anno Karahvi lasit olivat käytännöllisiä ja monikäyttöisiä. Ne sopivat niin juhlallisiin tilaisuuksiin kuin arkiseen käyttöönkin. Lasit istuivat hyvin käteen ja niitä oli helppo käyttää. Ne soveltuivat mainiosti erilaisten juomien tarjoiluun, kuten viinille, mehulle, vichylle tai vaikkapa viskille.

Lasisarja sai suuren suosion Suomessa ja sen ympärille syntyi perinteitä. Erityisesti iltapäiväkahvien yhteydessä Anno Karahvi lasit olivat suuressa suosiossa. Monelle suomalaiselle nämä lasit ovat edelleen tärkeä osa perinnettä ja osa vanhempia sukupolvia.

Nykyään Anno Karahvi lasit ovat keräilijöiden keskuudessa huippuarvostettuja. Niitä löytääkin monista huutokaupoista tai antiikkiliikkeistä. Perinteet ja historia kietoutuvat näiden lasien ympärille, mikä tekee niistä erityisen kiinnostavia niin designin ystäville kuin suomalaisen kulttuurin tutkijoillekin.

Vaikka lasisarja on alun perin suunniteltu jo yli 80 vuotta sitten, ne ovat yhä ajattomia ja suosittuja. Anno Karahvi lasit kertovat tarinaa siitä, kuinka suomalainen muotoilu ja lasinvalmistus olivat aikoinaan maailman huippua ja kuinka ne yhä päivättyjen lasien muodossa ovat osana suomalaista kulttuuria ja perinteitä.

Anno Karahvi lasit ovat paitsi kauniita, myös käytännöllisiä ja ajattomia. Ne ovat loistava esimerkki siitä, miten suomalaisesta muotoilusta on tullut osa maailmanlaajuista muotoiluhistoriaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *