dekantointi karahvi

By | 30 marraskuun, 2023

Dekantointi eli viinin siirtäminen pullosta karahviin on perinteinen tapa ilmasta viiniä ja samalla erottaa mahdolliset sakat pois. Dekantointi voi myös auttaa viininnesteitä sekoittumaan paremmin ja parantaa viinin aromien tulemista esille.

Karahvi on viiniastia, joka muistuttaa usein maljaa tai pulloa, mutta siinä on leveä suu. Tämä mahdollistaa viinin ilmastoimisen tehokkaammin kuin perinteisessä viinipullossa. Dekantointi voidaan tehdä erityisesti vanhoille viineille, joissa on paljon tanniineja, jaettavaksi aterian kanssa.

Dekantointi tehdään yksinkertaisesti kaatamalla viini hitaasti karahviin, varoen sekoittamasta sitä sakkaan pohjalla. Viini kaadetaan mahdollisimman hiljaa ja pehmeästi, jotta se ei vaahtoaisi liikaa. Dekantoinnin jälkeen viinikarahvi asetetaan pöydälle noin tunniksi ennen kuin se tarjoillaan, jotta viini voi rauhoittua ja ilmaantua. Samalla saattaa myös viinin lämpötila rauhoittua pöydällä huoneenlämpöiseksi, jos se on ollut jääkaapissa.

Dekantointia ei tarvitse tehdä jokaisen viinin kohdalla, mutta etenkin runsas tanniinisten viinien kohdalla se voi tuoda viinin parhaat puolet esille. Myös vanhojen viinien kohdalla dekantointi voi auttaa poistamaan viinistä haitalliset maut ja tuomaan esiin sen parhaat aromit.

Dekantointi on siis vanha tapa, mutta se voi olla yhä hyödyllinen tapa parantaa viinin makuelämystä. Jos et omista karahvia, voi viinin selvittää myös lasipullossa, joka toimii samalla tavalla ilman karahvin ulkonäköä.

Karahvi on myös tyylikäs lisä pöydän kattaukseen, ja se voi olla myös mainio lahjaidea viinistä nauttivalle ystävälle. Monet karahvit ovat kauniita ja koristeellisia, joten ne voi hyvin esitellä myös osana sisustusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *