onko purkassa muovia

By | 30 syyskuun, 2023

Purukumi on lähes jokaiselle tuttu herkku, jota moni nauttii välipalaksi tai makeanhimoon. Mutta onko purkassa muovia? Tätä kysymystä on herännyt kuluttajien keskuudessa yhä enemmän, sillä muovin haitalliset ympäristövaikutukset ovat tällä hetkellä suuressa julkisessa keskustelussa.

Lyhyt vastaus kysymykseen on kyllä, purukumissa on muovia. Useimmissa purukumeissa on päällystekerroksena polyeteeniä tai polyvinyyliasetaattia, jotka ovat muovimateriaaleja. Näitä muovikerroksia käytetään estämään purujen tarttumista toisiinsa sekä parantamaan purukumin säilyvyyttä. Muovikerrokset ovat myös vastuussa siitä tunteesta, kun purukumi venyy ja joustaa suussa.

Vaikka purukumissa on muovia, sen määrä on kuitenkin pieni verrattuna esimerkiksi muovipusseihin tai muovipakkauksiin. Tästä syystä purukumin muovipitoisuutta pidetään yleisesti vähäisenä ympäristöongelmana. Purukumit eivät myöskään ole merkittävin muovijäteongelma, sillä niitä päätyy jätehuollon kautta kaatopaikoilta vain vähän tai ei ollenkaan.

Kuitenkin purukumin muoviosa voi aiheuttaa ongelmia ympäristössä. Koska purkamisen jälkeen purukumi jää olemukseensa muoviksi, se voi päätyä luontoon tai vesistöihin. Luonnossa hajoava purkka voi muodostaa pitkäaikaisen ympäristöongelman, sillä sen hajoaminen voi kestää jopa useita vuosikymmeniä. Purkka voi myös aiheuttaa ympäristölle haittoja, kun se tarttuu esimerkiksi lintujen sulkoihin tai vahingoittaa eläimiä, jotka syövät sitä luulleen sitä ruoaksi.

Purukumin valmistajat ja ympäristötietoiset kuluttajat ovat kuitenkin alkaneet etsiä vaihtoehtoja perinteisille muovipitoisille purukumeille. Nykyään markkinoilla on tarjolla myös purukumeja, jotka on valmistettu biohajoavista materiaaleista, kuten luontokumista tai kasvikuiduista. Biohajoavien purukumien valmistuksen yleistyminen voi vähentää purukumijätteen ympäristövaikutuksia tulevaisuudessa.

Jotta kuluttajat voivat olla varmoja purkan muovipitoisuudesta, valmistajien tulisi selkeästi merkitä tuotteidensa pakkauksiin niiden sisältämät materiaalit. Tämä tuo läpinäkyvyyttä kuluttajille ja auttaa tekemään tietoisempia valintoja.

Yhteenvetona voidaan todeta, että purukumissa on muovia, mutta sen määrä on pieni verrattuna muihin muovituotteisiin. Purukumin muovipitoisuus aiheuttaa kuitenkin ympäristöongelmia, kun se päätyy luontoon tai vesistöihin, ja tämän vuoksi vaihtoehtoja perinteisille muovipitoisille purukumeille tulisi kehittää. Kuluttajille on tärkeää saada selvää tietoa purukan koostumuksesta ja valmistajat voivat olla avainasemassa tämän tiedon tarjoajina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *